onsdag 12 februari 2014

Officerskarriären i US Army

Tänkte jag skulle beskriva lite hur den amerikanska officerskarriären kan se ut baserat på vad jag uppfattat hittills.

Det finns tre vägar att bli officer i US Army. Har uppfattat det som att karriärvägen är ungefär likadan för USMC men vissa skillnader finns. Deras Military Academy ligger tex i Quantica, Virgina istället för New York State.

1. Gå på West Point. Gratis utbildning i fyra år med i huvudsak akademisk utbildning blandat med fysisk träning och militär utbildning. Helt gratis men svårt att komma in just p.g.a. detta. Renderar i en Bachelor degree och en Comission som fänrik.

2. Gå på "vanligt" College eller University och genomför ROTC (Reserve Officers' Training Corps) under tiden. ROTC erbjuds på många college runtom i landet och består av militär grundutbildning samt ledarskap och andra militära grunder. Under somrarna erbjuds efterhand mer avancerade kurser såsom Airborne-course eller liknande. Efter examen får studenterna sin Comission.

3. Genomgå vanligt College eller University följt av (direkt påföljande eller senare) Basic Training - motsvarande GMU- och därefter OSC - Officer Candidate School. Detta är en tolv veckor lång kurs som genomförs på Fort Benning. Utbildningsfokus ligger på ledarskap, fýsisk träning och militära färdigheter.

Det händer att enlisted personnell (Benämns E1-9 här och inte OR1-9 som i Sverige) tar steget till officer men det är tydligen inte supervanligt. Av de 13 amerikanska officerarna i min klass så har två tidigare varit soldater. Överraskande nog inom artilleriet bägge två.

Efter Comission följer en "befattningsutbildning" i någon form, normalt sett Infantry/Armor Basic Officers Leader Course, om man skall bli infanterist eller pansarofficer. Båda 16 veckor långa och syftar till att utbilda på ledning av förband på grupp- och plutonsnivå. Detta alltså första halvåret efter examen.
Andra halvåret följer fördjupande kurser såsom t.ex Airborne course eller Ranger-course, som är mer eller mindre obligatoriskt om man skall bli Infanteri-officer, eller fördjupad utbildning på Bradley, Abrams eller Stryker. Dock inga instruktörskurser, allt syftar till brukande för officeren.

Efter 12 till 16 mån är man så redo för sin plutonchefsbefattning, vare sig man faktiskt är redo eller ej. Dock finns ju ett stöd av en NCO som plutonssergeant/stf plutonchef som mycket står för detaljkunskapen och fackkompetensen. Dock emfaseras kraftfullt att officerare är "Leaders", det är de som leder plutonen och står för the big picture.

Efter minst 24 månader som Fänrik befordras man så till Löjtnant, tämligen likt Sverige alltså. På samma sätt sker befordran till kapten vilket oftast sker efter 48 månaders comission (inte 36 som jag ev skrivit tidigare). Dock måste man för både löjtnant och kapten ändå passera någon form av promotion board för formellt beslut och med ett ok OER (vitsord) som grund för befordran.

Hur länge man är Plutch skiftar ganska mycket tydligen. vissa får 12 månader, vissa 18 och en del upp till 24 månader. Därefter kan man hamna i någon form av stab (S4, S3 eller liknande) eller vara XO för ett kompani men denna period är oftast ganska kortvarig innan det är dags att gå Captain Career Course.

Merparten av de som går kursen med mig kan se fram emot ett command/kompanichefsskap efter att kursen är slutförd. Det kan hända att en befattning inte är redo med en gång, vilket gör att man kanske går tillbaka till någon stab eller som XO inan det öppnas upp en befattning någonstans. Man har tydligen rätt liten möjlighet att påverka var man får sin kompanichefsplats då alla befattningar och placeringar hanteras centralt men önskemål får man alltid ha verkar det som. Även här kan man se fram emot mellan 12-24 månader på beffattning. Många av våra SGL:er har varit kompanichef på minst ett manöverkompani först och därefter på exempelvis ett stabs/understödskompani.

Som synes så är rörligheten ganska stor och det uppmuntras att man söker så olika befattningar som möjligt. Har man exempelvis varit plutonchef för på ett skyttekompani uppmuntras att man gärna byter till ett Strykerkompani eller Bradleykompani som kompanichef, eller så blir man helt enkelt bara tilldelad detta. Återigen så finns det ju alltid en ryggrad i form av en NCO-kår som är stöd för Ledaren.

Systemet har såklart en del nackdelar (varav alla säkert kan komma på minst tre?) men även fördelar. En otvetydig fördel är att man som officer får en väldigt bred kunskap och förhoppningsvis även stor förståelse för helheten. Man vill självklart få ut så mycket som möjligt av officeren på plutons- och kompaninivå men det känns ganska tydligt att dessa stadier i mångt och mycket också är en fortsatt utbildning  i syfte att kunna prestera bättre på bataljons- och brigadnivå. Det är där officerarna skall blomma ut på riktigt, för de officerare som nu kommer dit... (Ska be att kanske få återkomma till detta)

Är det då så vi ska ha det i Sverige då alltså? Troligtvis inte, men som så många påstått tidigare så måste det finnas en balans mellan NCO och officerare. Vem gör vad och framförallt varför?? Det man inte kommer ifrån är att de båda kategorierna hänger ihop i syfte att tillsammans med soldaterna bilda ETT system, båda måste funka med varandra och spela olika roller. Därför måste man inte enbart titta på hur specialistofficerarna skall utvecklas och vad de skall lösa för uppgifter, det måste även såklart korrespondera med officerarna och deras utveckling och uppgifter.

Slutligen åter till officerarna. En annan fördel, OCH nackdel beroende på hur man ser det, är rörligheten är mycket hög. USA är ju som bekant dessutom ganska stort så möjligheten att få bo på många olika ställen är överhängande. Du går kanske Military Academy på West Point i fyra år (lång tid!), för att därefter spendera ett år på Fort Benning med IBOLC, Ranger course och någon annan kurs. Därefter kanske du flyttar till Kentucky och får en befattning på 101st Airborne Div i kanske 18 månader. Därefter väntar en stabsbefattning på en bataljon i 2nd ID i Washington state, eller kanske 25th ID på Hawaii i knappt ett år. Sedan bär det av tillbaka till Fort Benning för MCCC i ett halvår innan du får din Kompch-plats någon annanstans. Mycket flyttande blir det alltså.


2 kommentarer:

  1. Hej på er! Intressant inlägg du är som vanligt klok och nykter i dina tankar och funderingar. Gillar det skarpt! Ha en fortsatt bra vistelse over therr

    SvaraRadera
  2. Tack for uppskattningen!
    Det kommer forhoppningsvis fortsatta komma lite mer militarspecifika inlagg. Sa hall till godo. Och skaffa en iPhone sa vi kan fora nagon form av videosamatal nan gang! :)

    SvaraRadera