Avseende "Active Duty" förband så är dessa inom armén i stort indelade i tio stycken divisioner, varav en faktiskt är grupperad till helhet i Georgia! Dessutom med en brigad på Fort Benning. Läs om 3rd Infantry Division här: http://en.wikipedia.org/wiki/3rd_Infantry_Division_%28United_States%29
Det är divisionsmärket som alla soldater och officerare har som förbandsmärke på sin uniform. På vänster arm bär du det märket vid vilken division du för tillfället tjänstgör och på höger arm den division med vilken du varit "deployed".
Divisionerna är i sin tur uppbyggda av Brigader eller Brigade Combat Teams som de kallas. Det finns tre olika typer; Armor (ABCT), Stryker (SBCT) och Infantry (IBCT). Dessa för betecknas som kärnförbandet i armén och är mer eller mindre självförsörjande i allt.
Infanteridivisionerna och även 1st Armored Division består generellt av en kombo av ABCT och SBCT eller IBCT. 82nd Airborne, 101st Airborne (Air Assault), och 10th Mountain är lätta och består enbart av IBCT.
Nedan tänkte jag beskriva hur en ABCT är uppbyggd då vi använder det som grund i A2 och A3. Jag återkommer, förhoppningsvis, till SBCT under A4 då det är den typen vi jobbar med då. Det finns planer på att i och med de ekonomiska neddragningar som faktiskt pågår i staterna attomorganisera och helt enkelt inrymma mer bataljoner och kompanier i respektive Brigad. Exmepl på detta florerar på internet men nedan angivet är den organisation vi arbetar med på skolan.
En Pansarbrigad (ABCT) är alltså organiserad enligt bilden nedan.
HHC/T = Headquarter and Headquarter's Compan / Troop (typ stabs-understödskompani)
BSTB = Brig. Special Troops Battalion
FSC = Forward Supply Company (trosskompani)
ABCT Organisation |
Alltså har man "bara" två mek/pansarbataljoner eller Combined Arms Battalion (CAB) i brigaden. Som synes inte helt olika våra gamla goda (och återkommande?) pansarbataljoner. Att den ena är blå och den andra gul är i den här bilden bara av rättviseskäl, generellt är inf=blått och pansar=gult. Det finns även en Cavalry Squadron, som i detta fallet alltså är benämningen på en kavalleri bataljon. Kompani inom kavalleriet benämns Troop. Dessa åker antingen HMMWV eller Bradleys. Artbat är mekaniserade med 2x6 eldenheter av Palladin-typ (155mm).
Inom brigaden finns fältarbetsresurser rörlighet i form av broläggare, MICLIC på en Assault Breaching Vehicle (se en video på vad detta är här: http://www.youtube.com/watch?v=HVm8usmZJLc), Schaktmaskiner samt minplogar. Ett ingenjörskompani på en hel brigad imponerar kanske inte jättemycket rent antalsmässigt sätt men det är helt klart att man samövar och utnyttjar dessa resurser mycket mer här än vad vi gör hemma i Svedala. I den mån vi nu har så mycket fältarbetsresurser. Broläggare tex?
Det intressanta annrs är att HHC ingår i varje bataljon men att däremot FSC organisatoriskt ingår i Logistikbataljonen men så att säga tilldelas respektive kompani vid händelse av strid. Anledningen? Kvinnor får som jag skrivit tidigare inte tjänstgöra i stridande förband, däremot finns det flertalet på logbat och i trosskompanierna då dessa inte räknas dit. Ett sätt att komma runt sina egna bestämmelser? Detta är nu kanske inte huvudanledningen men så uttryckte C S3 på den bataljonen vi var och besökte i måndags saken. Hans förhoppning var att trosskompanierna å det snaraste skulle återgå till bataljonen på riktigt eftersom nuvarande system var så att säga "nuts".
CAB organisation |
Även ner på kompaninivå har man ingen "organisk" stridstross eller stab- och trosspluton. Cheferna kan välja på antingen strv/strf eller HMMWV. E-grp, Sjvgrp, Bgbv och DSG tillförs generellt sätt - precis som man stridsindelar på brigad/bataljon - alltid kompanierna vid genomförande av uppgift. Ofta är det så i praktiken att dessa mer eller mindre alltid, även på kasern, underställs kompaniet och faktiskt på det sättet utgör en stridstross. Även om organisationen dikterar nåt annat.
Mech Inf Co organisation |
Tank Co organisation |
Yep, så ser det alltså ut. Skillnader såklart men mer likheter skulle jag ändå vilja påstå. Fråga gärna om någon skulle vilja veta mer. Återkommer som sagt med Stryker och förhoppningsvis även IBCT.
Har ni kollat lite mer på bataljonsstaberna på mekbataljonerna? Där skulle jag vilja ha en kort analys och jämförelse. Samt naturlgtvis en utveckling av FSC konceptet och understödet på kompaninivå. Inom brigaden får jag det till mindre resurser än vi har, men har inte räknat fullt ut på det
SvaraRaderaResurserna i brigaden är som sagt mindre än jag trodde. Däremot på divisionsnivå finns det grejer! Det här ju grunden men som du uppfattar på Bn/Co-nivå så gillar de attgöra stridsgrupper. Resurser finns!
SvaraRaderaAvseende Batstaben återkommer jag förhoppningsvis under Bataljonsskedet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera