måndag 30 juni 2014

San Fransisco

Hej!
Långt mellan inläggen nu! Jag skyller helt och håller på tidsbrist och dåligt wifi.
Nu har vi i alla fall nått vår slutdestination, San Fransisco!
Här ska vi bo fem nätter innan vi börjar resan mot Sverige. Om en vecka är vi hemma och äter fil och blodpudding! Det ska bli fint det!

Innan dess planerar vi dock att ha det fint här. Golden Gate-bro, Alcatraz, Vindistrikt och ev valsafari.

Vi har ju så mycket att säga om resan mellan LA och SF, men tills vi hinner berätta det kan ni få läsa denna guiden när ni hänger i hängmattan. ALLT har varit som i reseguiden. Fast bättre och vi har en snyggare bil. 
http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20120305/highway-1-med-bil-fran-los-angeles-till-san-francisco

Pär säger ofta att det måste vara jämvikt och att allt inte kan vara konstant fantastiskt, som bevis har vi idag fått parkeringsböter. 
"-Äsch, alla andra står ju här"-filosofin fungerar tydligen inte i Santa Cruz.

Vi har också kunnat konstatera att solen blekt mitt hår till en mindre sofistikerad pippigul nyans. Jag är inte helt nöjd.

Nu ska jag sova! 
/ Kyckling-tjejen


torsdag 26 juni 2014

Los Angeles

Då har vi lämnat San Diego bakom oss och anlänt LA. Sedan vi kom hit igår har vi hängt lite i Hollywood, kändisspottat Filip Hamnars hus, sett skylten, åkt runt i Beverly Hills och Bel Air inklusive Rodeo Drive samt besökt UCLA. Någon är visst sugen på en utbytestermin där.

Ikväll drog vi till Pasadena av alla ställen för att se lite mer av stan. Pasadena överraskade med att vara ett riktigt sjysst område, i varje fall gatorna vi var på.

Imorgon blir det Venice och sedan drar vi vidare mot Ventura. Resan på Highway 1/Pacific Coast Highway börjar snart!

tisdag 24 juni 2014

$25

Vi kör runt i vår snygga bil om dagarna och sover på vandrarhem om nätterna. Funkar faktiskt fint, extra bonus är ju att man känner sig rätt ung när man säger godnatt och klättrar upp i sin våningssäng. (Lite väl ung kanske, ungefär som att man är tolv jordsnurr.)
Det kostar $25 natten per person. Prisvärt!
Första natten kostade dock parkeringen också $25, kanske inte lika prisvärt.


Tidigare ikväll hafe vi dock kackerlacks-incident här i rummet. Kanske föga förvånande.. Tack vare Pär och en pappersmugg kan vi dock sova gott!

I morgon kör vi till Los Angeles, där ska vi bo på ett B&B som en gång var ett fancy hotell där Marlyn Monroe och Clark Gable bodde ibland. 
Där får vi dubbelsäng och egen toalett! Fancy som sagt!! ;)



Godnatt!

måndag 23 juni 2014

Flipp!

Vi såg vilda delfiner idag!
Vi åkte en bit norrut på fantastiska vägar och hamnade hos Pärs klasskompis vars familj hyrt ett herre-jösses-lyxigt-strandhus. Bokstavligt talat på stranden. Tio meter från vågorna.


Vi hade en skön avslappnad dag med fotbollstittande, sol, bad och god mat.
Efter middagen ser Pär en fena sticka upp ur vattnet och det visar sig att en hel delfinfamilj simhoppade förbi!

Det är så härligt här att det knappt går att ta in. Overkligt och som på film fast på riktigt.
Nu somnar jag av lycklig upplevelseutmattning.
Godnatt!

söndag 22 juni 2014

Examen var det!

Ja, höll på att glömma det. Examen igår - snabb och snärtig, men värdig, ceremoni på cirka timmen. Sen var det över. Känns kul, konstigt, tråkigt och spännande på samma gång. 

Kommer återkomma med lite avslutande funderingar eller någon form av sammanfattning när vi är åter Sverige. 
Nu är det ju semester!

San Diego

Nu har vi varit i Kalifornien och San Diego i ca 30 timmar. Det är morgon och jetlagen för de tre timmarnas tidsskillnad gör sig påmind. Klockan är sex på morgonen och vi har båda varit vakna i nån halvtimme. Snart frukost!

Igår gick vi också upp hyfsat tidigt, tog bilen längs med hamnen och besökte hangarfartyget USS Midway. Efter några timmar bland flygplan, sjukstuga, kaptenens hytt och gift-shopen drog vi till stranden och hängde där.


Igår kväll tänkte vi oss en liten barrunda men efter en ganska lång men trevlig middag på en mexikansk restaurang (vi är ju ändå nästan i Mexiko) här i Gaslamp quarters så blev det istället en hyfsat tidig kväll. Det är visst jobbigt att ha semester!

torsdag 19 juni 2014

Training Management och Electives

Sista avsnittet på kursen genomfördes under totalt tre veckors tid. Först Training Management under två veckor och därefter den avslutande veckan med Electives - studentvalda föreläsningar - samt även en del luft i programmet i syfte att facilitera utprocessningen.

Redan från första början har vi på kursen från en del högre och äldre officerare fått höra att Training Management, dvs planering och genomförande (på chefsnivå) av utbildning/träning, är en kunskap som fallit bort hos de yngre officerarna. Detta av naturliga orsaker då i princip alla förband varit på en ett till ett ratio de sista 10 åren eller så. Ett års insats, ett års träning och förberedelse för nästa deployering och därefter fortsätter det. Träningen har antingen dikterats helt från högre ort i mer eller mindre detaljerade program alternativt så har man höftat på lägre nivå och tränat det som man av erfarenhet vetat att man behövt i Irak och Afghanistan. Patrullering, åtgärder vid eldöverfall, genomsök etc. När nu även US Army's fokus mer skiftar tillbaka till konventionell krigföring och krigen i Irak och Afghanistan är slut (eller hur blir det i Irak i framtiden??) så behöver träningen styras upp mer.

I stort kan man väl säga att planering av träningen konceptuellt inte skiljer sig så mycket från vårt eget sätt att planera. Högre chef, bataljonchef, ger målsättningar, kompanichef bryter ner till egna målsättningar för kompaniet/plutonerna och man genomför planmöten, uppföljning och utvärdering. Vid behov genomför man återtag. Så långt inga konstigheter. 

Det som däremot skiljer, och skiljer MYCKET, är att ALLT är uppstyrt i reglementen och andra föreskrifter. Tidsförhållanden, vilka målsättningar en chef kan ge (sk Mission Essential Tasks som sammanfattas i en List - METL), exakt hur ett planmöte skall genomföras med mera, med mera. En apa skulle troligtvis kunna planera ett kompanis träningsplan under förutsättning att givne apa innehaft ECDL. Jag tycker själv detta är tämligen konsekvent för allt vi läst och lärt oss här. Det finns minnesramsor, förhållningssätt och instruktioner för tamejfan allt, oftast på fler än en plats och ibland motsägande varandra. Vet man inte vad man skall göra eller hur man skall agera så är det bara att hitta rätt litteratur. 

Hur långt får mitt hår vara? Hur lång tid tar det att gräva ett ståvärn? Hur genomför jag ett bdömmande på kompaninivå? Vilka kurser behöver jag ha genomfört och vilka tjänster behöver jag ha innehaft för att bli befodrad?

Detta innebär såklart både för- och nackdelar. Uppenbara fördelar är att man oftast kan hitta riktlinjer om man är osäker på hur man skall förfara. Uppenbara nackdelar är att det är innihelvete med litteratur att läsa och att alla detaljer, i mitt tycke, knappast uppmuntrar initiativ och eget tänkande. Dock skall det sägas att huvuddelen av mina kursare inte genomfört träning och planering exakt enligt vad boka har sagt. Verkligheten är ju alltid en annan. En annan bra sak som man absolut inte får glömma bort är att vi faktiskt har fått utbildning i hur man planerar träning. Något jag aldrig fått tidigare, det har varit att ta efter och förbättra de rutiner vi haft på eget kompani. Någon som fått utbildning? 

Åter till training management och andra reflektioner då. 

Generellt så ligger ansvarsförhållanden, för träning och annat, på en något högre nivå än jämfört med FM. kompaniet är den mer eller mindre den lägsta enhet där träning planeras. Genomförandet kan rotera runt på plutonerna men jag har uppfattat att plutonstiden är ganska sparsam. Kompanichefen ansvarar och genomför träningen, dock självklart med NCO:er som hjälp. Officerare administrerar bara träning. Aldrig att de genomför den som lärare! 

Likadant upplever jag att bataljonerna här har ett mer begränsat ansvar än vad vi själva (självpåtaget?) i praktiken har för administration och planering av träning och annan verksamhet, mycket beroende på att det här finns både brigad- och dvisionsnivåer. Men jag tror även att det beror på plutoncheferna. De tillträder mer eller mindre som en ingångsbefattning, förvisso med en bra utbildning i ryggen, men utan så mycket erfarenhet. De föutsätts i första hand vara ledare och guida sin pluton framåt, dock kanske inte fullt ut ha allt ansvar för utbildningen. Således avlastas detta av kompanichefen som i sin tur avlastas från bataljonsnivån. Rent ansvarsmässigt skulle jag drista mig till att våra plutonchefer i dagsläget ansvarsmässigt ligger mellan en amerikansk plutonchef och kompanichef. En kompanichef kanske mellan kompani och bataljon i US Army. Frågan är: Hur vill vi ha det i framtiden? Och vilka förutsättningar behöver vi ge våra yngre officerare innan de beträder rollen som plutonchef? 

Det finns så många parametrar här så jag tänker inte ge mig in i det för mycket men jag tror dock att ett större ansvar på en lägre nivå främjar uppdragstaktik. Dock måste man isåfall ge rätt förutsättningar för den nivåns chefer, "Set the guys up for succes, not failure".

En annan skillnad på planeringen är att horisonten är något närmre rent doktrinärt för chefer här. Där vi jobbar på en 6-12 månaders plan på kompaninivå strävar man här att planera ca tre månader ut. Det finns såklart en plan längre ut med men horisonten planeras sällan längre. I tilläg skall sägas att man sedan inom dessa tre månader bryter ner tärningen i detalj (och då menar jag detalj) i perioder om 4-8 veckor, motsvarande våra RAMA-perioder och de perioder vi planerar på våra planmöten på kompaninivå. En av anledningarna till att man kan ha en såpass kort planeringshorisont är att ammunition och resurser inte låses fast för lång tid framöver. Här är alltså flexibiliteten större. Jag hade görna haft det så på ett sätt. 

Nog med text. Fråga mig när jag kommer hem om ni vill veta mer.

I veckan hade vi stundetvalda lektioner. Fem föreläsningar skulle vi gå på. Pga sent inplanerade möten fick jag mig till livs två och en halv. Family Readiness Group, tråkigt, samt rn föreläsning och att ta befäl över ett kompani. En av de bättre föreläsningarna på kursen. Inte mycket nytt kanske, men väl inspirerande och passande för mig personligen.

Den sista lektionen jag såg fram emot, Air Assault, lyckades jag medverka på i 15 min innan jag fick dra iväg för att avveckla huset. Tyvärr. Hade kanske kunnat lära K3 ett och annat annars... ;)

Imorgon ser jag fram emot examen och sedan blir det semester. Jag hoppas det blir ett sista, någorlunda smmanfattande inlägg om kursen. Om det blir på semestern eller när jag kommit hem återstår att se. Håll till godo så länge!

D7F73FF8-8E85-4AFD-88CD-177523FC4196

Goodbye to our crib..





Vi lyckades aldrig göra något inlägg där vi visade huset. Såhär ser delar av det i alla fall ut när det är ekande tomt och man väntar på att få stänga dörren till en härlig tid.


(Jag vet, jag vet, en massa bra dörrar väntar på att öppnas! Men ändå.)


Sista rycket



Stärkande frukost innan sista rycket drar igång. 
Pär ska öva hur de ska stå och gå på morgondagens examen. (Gå framåt, stå still?)
Jag ska lasta in skräp och pryttlar i bilen, ta emot husbesiktningskvinnan och därefter förhoppningsvis lämna ifrån mig nycklarna utan krångel.
Sen ska vi till tre olika ställen och avsluta våra konton.
SEN ska vi må gött!

tisdag 17 juni 2014

Snart över...


Separationsångesten är total! 
Svårt och tråkigt att lämna en så härlig tillvaro. Och alla tankar "har jag gjort mesta möjliga av min tid här?" "Borde jag ha pluggat/ shoppat/ jobbat/ slappat/ osv. mer?". Svaret är varje gång att jag haft en fantastisk tid och jag är faktiskt glad att det känns tråkigt att lämna landet, det känns rätt på nåt vis. Vi motiverade att ta oss tillbaka på ett eller annat sätt!

Fast... Vad snackar jag om?! Det ska bli helt grymt att flytta ihop i Stockholm! Och att vara hemma i Skövde i tre veckor kommer också att bli supergött! Vi köpte aldrig någon grill här så vi är väldigt sugna på att grilla massor med nära och kära! Hint, hint..

Jag och min kille, som tydligen heter Spar Tansalt, har just checkat in på ett hotell som ligger precis vid basen. Flyttstädningen och det omöjliga packandet fortsätter i morgon!



Godnatt!
/a

Cresting och Operation Städning

Tiden flyger fram och det är mycket att göra. Packningen i söndags gick hyfsat men det är en bit kvar. Jäkligt svårt att få ner allt vi släpade hit (minus en del, plus en del) i fem väskor var. Dessutom inom viktgräns. Varför i hela h-vete fick vi inte skicka packningen hit? Nåväl, går säkert fint. Färre egendomar, färre problem. 

Igår, mitt i påbörjad städning, så var det Cresting Ceremony för oss IMS på MCCC. IMSO stod som värd för ceremonin där vi tilldelades ett rejält, tungt och tämligen amerikanskt utbildningstecken för vår genomförda utbildning vid MCCC. (Bilder på Instagram och ev här senare)

Ceremonin var annars väldigt värdig och precis lagom lång, dessutom avslutad med god middag och samkväm med de övriga IMS:erna med familjer samt våra sponsorer. Dock blev det en tidig kväll.

Idag har flyttgubbarna varit och hämtat våra hyrmöbler och den stora Operation Städning har påbörjats. Mycket städning blir det men det ser bra ut än så länge. Packningen är nog fortfarande vår största friktion men vi hoppas vara klara med båda imorgon em/kväll. Torsdag skall huset lämnas åter och sen är det bara examens-ceremonin på midsommaraftons morgon kvar innan MCCC är historia och vi drar mot Kalifornien. 

Jag hoppas få återkomma med ett litet inlägg om våra sista avsnitt i kursen: Training Management samt våra studentvalda föreläsningar vi genomför denna veckan.

Hepp!

söndag 15 juni 2014

Tydligen...

...så är det den stora packningsdagen idag. Jag laddar för fullt med en kopp kaffe i ett i övrigt tomt och stilla vardagsrum. Vill inte packa. Vill inte riktigt åka hem. 

Ann är nog ungefär tre timmar före mig i packningen och hon verkar vara rätt sugen på att komma hem till Sverige nu. Det blir bättre när du börjar packa säger hon. Jag får väl ta mig i kragen. Men först ska jag dricka upp mitt kaffe!


I övrigt så följer jag min brors äventyr på Mt Blanc med både spänning och stolthet. 
Grymt jobbat brorsan och Peo! 

Om det kan ni läsa här: www.alvstern.wordpress.com

fredag 13 juni 2014

Sista helgen i huset

På tisdag kommer möbelfirman och hämtar möblerna. På onsdag ska vi storstäda och på torsdag är det visitation och återlämning av nycklarna. På fredag är det examen. Idag har vi dessutom haft sista provet i skolan (det gick bra). Ann sitter i soffan mittemot och lägger ut grejer som vi inte får med hem på Craigslist och BooKoo, båda lite som Blocket typ.

Det är mer och mer tydligt att tiden här borta närmar sig sitt slut och vi skall hem till nya äventyr.

"Wohoo!" och "Bohoo!" på samma gång...

Sista helgen på 7500 Terrapin trail

Men än är det lite tid kvar. Ikväll blir det firande av den judiska sabbaten hemma hos våra Israeliska vänner och imorgon ska vi, återigen, till Atlanta och kolla på baseball. 

Och så ska vi njuta av att bo i huset lite till. Det har varit helt fantastiskt bra.

onsdag 11 juni 2014

Summering av Bataljonsfasen och MDMP

Har känt på sistone att jag borde, verkligen borde, skriva mer här om kursen jag genomför. Såsom jag gjorde under första delen av kursen. Jag vet att kanske 50% av läsarna är sådär måttligt intresserade men de andra 50% är nog mer sugna på att höra om min syn på saker och ting. Viljan har dock trutit och det rätt kraftigt. Jag gör dock ett försök att summera ihop den sista tredjedelen av MCCC, bataljonsstabsdelen.

Inför bataljonsfasen bröts de gamla klasserna upp och vi indelade i nya seminars med nya SGL:er. Bra tanke att få en ny SGL med nya infallsvinklar och nya klasskompisar med andra erfarenheter. Dock genomfördes inte ens en ansats till lagutveckling, ingen gemensam fys/tävling såsom UFL:en var i kompaniskedet och den här sista delen konstituerar enbart 1/3 av kursens totala längd. Följden har blivit att klassen inte är så tight och samarbetet haltar något. Dock är vi alla professionella så det funkar hyfsat bra ändå.

Bataljonsfasen avhandlar utbildning och genomförande i MDMP - Military Decision Making Process, motsvarigheten till vår PUT (dock utan tidspress) - samt till viss del Targeting.

MDMP och dess olika steg. Rehearsal och Execution ingår normalt inte i själva bedömmandet.
Även denna fas har delats upp i olika avsnitt i likhet med kompanichefsdelen. Varje fas har omfattat ett bedömmande som vi genomfört i helklass samt minst ett skriftligt prov. Avsnitten omfattade följande:

B1 - Spaningsbataljon (Bradleys) i en offensiv operation
B2 - Stryker/mekbataljons anfall
B3 - Mekbataljon försvar (missade vi IMS då vi var i Washington DC)
B4 - Targeting

Målsättningen med bataljonsdelen av kursen är avsevärt lägre än kompanichefsdelen då vi enbart skall vara familjära med MDMP och inte mästare på den, såsom gällde för motsvarigheten på kompaninivå, TLP's. Detta i kombination med att ha fått en lärare som till synes knappt har brytt sig om att faktiskt utbilda oss elever - vi fick en brigadorder i B1 och sidhänvisningar till MDMP "and you figure it out" - har lett till ett ganska lågt tempo under genomförandet. Måhända att jag missat en pedagogisk poäng med att "utbilda" på det här sättet men jag upplever det tyvärr som sådär kvalitativt. Dessutom har vi ju som helklass med 16 elever utgjort en stab varpå inblandningen i bedömmandet för den enskilde blivit ganska marginellt stundtals.

Vad skiljer sig då MDMP från PUT? En hel del såklart. Nu är ju jag knappast en mästare på PUT då jag uteslutande jobbat på kompaninivå hittills med undantag från MSS men jag kan drista mig till några reflektioner. Allt nedan kommer med brasklappen att detta är min uppfattning utifrån hur vi gjort på kursen. Vad som gäller i verkligheten låter jag vara osagt.

MDMP är, såklart, mer strukturellt uppbyggd (Jag säger inte att det är bättre eller sämre). Där vi tillåts hoppa mellan avsnitt fram och tillbaka är MDMP mycket mer rigid i vilken ordning stegen skall genomföras. Självklart är det så att man i MDMP också anpassar sig till den tid man har till godo men alla steg skall ändå passeras i rätt ordning. Steg 1 - recpeit of mission - och steg 2 - mission analysis - är de absolut mest tidsomfattande och de som man lägger mest  kraft på. Även mycket arbetet med att producera text och diagram (ja, så är det) inför själva orderproduktionen genomförs faktiskt här. Men förstå uppdraget och möjligheter/begränsningar är något man fäster stor vikt vid.

Av steg 3-6 - COA development till COA approval - läggs nog mest tid på COA analysis (war gaming). Precis som i PUT tar man fram en ganska bred plan under COA development - Skall vi genomföra frontanfall, flank anfall eller kringgång? - men kopplat till kartan ungefär var man vill ha sina förband. Under War Gaming, som jag upplever att man håller mer heligt och lägger mer tid på än vad vi gör generellt, så styr man upp detaljerna i vilket kompani som skall/bör anfalla var, hur man skall använda den indirekta elden osv. Man börjar alltså med ett något mer oskrivet blad innan själva war gamingen och får ut detaljerna där, inte bara en beslutsstödsplan och när man bör omgruppera sin Grk-pluton.

När man spelar på sin plan gör man detta med alla de COA (course of action) som man tagit fram, beroende på hur lång tid man haft för bedömandet. Avgörandet för vilken plan man sedan väljer faller självklart på bataljonschefen men rekommenderas på ett mer digitalt sätt genom ett decsion matrix (matriser är the shit i US Army).


Under mission analysis tar man fram urvalskriterier (factors ovan) som sedan bedöms mot respektive COA efter war gaming. Man jämför vilket alternativ som är bäst avseende tex enkelhet och rangordnar alternativen. I exemplet ovan gäller alltså att så lite poäng som möjligt är bäst. Efter att ha bedömt samtliga kriterier summerar man och voilá, en COA visar sig vara den som skall rekommenderas för bataljonschefen. Man kan dessutom "väga" urvalskriterierna om man man anser att exempelvis enkelhet är mer viktigt än kraftsamling så utgör denna dubbelt eller tredubbelt så många poäng.

Enkelt för staben och helt solitt, eller hur? Jag har själv en käpphäst om att man kan visa precis vad man vill visa med statistik. Den ljuger alltid om man vill att den skall ljuga.

Generellt tycker jag detta säger rätt mycket om sättet att se på militära operationer i US Army. Det är mer av ett stort maskineri som skall gå ihop (vetenskap) än att känna av stridsfältet och bedöma vad som är lämpligast just nu (konst). Det finns manualer till allt och läser man bara på (mycket text blir det men ändå) så kan man faktiskt utan utbildning genomföra MDMP till punkt och pricka medans PUT kanske lite mer kräver erfarenhet och kunskap? Detta gäller inte bara bedömande utan mer eller mindre all verksamhet finns nedskriven om hur den skall göras. HUR är därför mycket viktigare än VAD är min uppfattning. Och kanske behövs detta när man har en armé som är så stor som US Army. Bättre eller sämre, högst oklart.

Jag är dock helt övertygad om vilket av alternativen som bäst lämpar sig för uppdragstaktik, något som US Army så gärna vill införa och som det pratas så mycket om. De har dock en väldigt lång väg att gå baserat på den här kursens erfarenheter. Om det nu verkligen vill ha just uppdragstaktik.

Snart Äntligen hemma

Sitter i soffan med en kopp kaffe. Ska börja packa så snart jag druckit upp. I ett infall surfade jag in på Elle Interiör, och vet ni vad som hände?!
Jag längtade hem. Eller ja, längtar och längtar.. Men jag ser fram emot det i alla fall!
Häromdagen fick vi bilder från vår nya lägenhet och nu kan jag faktiskt tillåta mig att börja drömma om inredning och Gör-det-själv-projekt.

Lägenheten ser fin ut, påminner endel om Pärs lägenhet i Skövde, de är i alla fall byggda i samma tidsanda.

Hade gärna shoppat inredning här men vi kommer inte ens att få med oss allt vi redan har härifrån.
Trots infallet av "längtan" kommer det att bli en tung resa hem både bildligt och bokstavligt talat!

/a

tisdag 10 juni 2014

Köpa Levi's i Amerika

Kort tur till Atlanta idag för att byta hyrbilen mot en ny.
Vi svängde förbi ett köpcentrum där jag försökte få Pär att köpa ett par stentvättade Levi's 501:or. Sjukt snygga!


Han provade en annan modell också men i dem såg han mindre ut som en hunk och mer som Chris O'Neill.

Själv var jag för trött för shopping. Satt ner så fort jag fick chansen. Sömnlösa nätter verkar i alla fall vara bra för ekonomin, alltid något.



Vaken och alert!

Det är inte ofta det händer, men ibland somnar jag så gott, bara för att vakna två timmar senare. Klarvaken.
När detta händer när man somnat mitt på dan kan man ju inte annat än att gratulera!
När det händer mitt i natten kan man däremot bli lite småirriterad.

Jag har snart provat alla trick i boken, bland annat:
- Dricka varm mjölk. -check! 
- Vika tvätt. -check! (Vanligtvis ett idiotsäkert knep.)
- Informera Pär om min situation. -check! (Alltid lika uppskattat!)

Hemma i särbo-livet brukar jag skicka honom ett sms och vanligtvis somnar jag direkt jag tryckt på "Skicka". Här tryckte jag istället på hans axel och fick ett måttligt intresserat mummel till svar. Inte alls lika effektivt. 

I tonåren brukade lösa dessa situationer med att läsa Bibeln. Det hade samma fina egenskap som en bra narkosdrog bör ha: ett mycket snabbt tillslag.
Nu har jag ju ingen bibel här, så tyvärr. Däremot hörde jag på radion i morse om en kvinna som blivit gripen på K-Mart där hon snattat just en bibel.
Undrar hur hon sover inatt?!

Godnatt!
/a

lördag 7 juni 2014

Morgonen efter

Ett av de säkraste tecknen på att det inte bara var jag som tyckte att festen var trevlig var amerikanernas beteende.
De gick nämligen inte hem.
De amerikanska fester som vi har varit på har varit ganska korta. När man ätit upp sin mat tömmer man glaset, skakar värdens hand, ger värdinnan en obekväm kramklapp och kör hem.
Men det här var ju en svensk fest.
Så amerikanerna var kvar!

De var faktiskt kvar i flera timmar efter att jag stoppat in resterna i frysen. (När all den maten ska ätas upp är oklart!)
Två av dem blev till och med kvar hela natten. Win!

Vi hade dock glömt att säga att till midsommartraditionen hör också att man äter go'frulle med jordgubbar tillsammans dagen efter. När jag smög upp för att sätta på kaffet var nattgästerna redan borta. Ah, well, det är okej! 

Nu sitter vi i bilen påväg mot Birmingham, en sommarstuga och en avlägsen släkting!

Bilder:

Dagen efter-lugnet.


Dagen efter-tradition.

Second Breakfast. 


Road trip, igen. Hurray!




När alla gästerna gått hem..

Hej!

Ikväll har vi firat dubbelt svenskt. Nationaldagen firades med midsommartraditionerna. 
Sill, nubbe, västerbottensost, grillat och strålande solsken. Ja, tills det var dags att sätta sig till bords förstås. Då öppnade sig himlen och regnet fullkomligt vräkte ner!

Sen tog alla gäster, från ca 10 olika länder, i och sjöng "Helan går" för kung och fosterland(-er).
Så grymt härligt och häftigt!

Svensk midsommar enligt konstens alla regler!

Jag hann inte fota så mycket, är fortfarande bara nybörjare i rollen som värdinna. Men alla blev mätta och jag hade roligt, så jag somnar lycklig med trötta fötter!

Här kommer de få bilder jag hann ta:

Passande tavla i bakgrunden..

Singapore, Japan, Förenade Arabemiraten och USA smakar inlagd sill och knäckebröd.


Regnet bara öser ner.

Och värdinnan tar en selfie innan hon kryper till sängs!

Godnatt!!

onsdag 4 juni 2014

Bildkavalkad från Washington DC

Gott folk, håll till godo. Det blev en massa bilder och litegrann i oordning men hoppas det går fint. Blogger-interfacet i kombination med en slö dator och bilder tagna på inte mindre än tre iPhones med variande kvalitet visade sig bli en stor uppgift för mig. 

Vi är också väl medvetna om att Comicon i en stad i världen stulit vår hashtag i Instagram-flödet. Därav att det dykt upp lite knepiga bilder på bloggen. Hoppas att den tar slut snart. Jag ägde hashtaggen först! Så det så. 

Annars får ni ha det så bra go'vänner!

Första dagens drinkar intogs på Washington hotell med en ok utsikt.

Inga Coins från något svenskt förband än så länge men lägger ytterligare ett till samlingen. Från kongressledamot Wesmoreland, Georgia. Trivsamt. Jag måste gjort mycket bra för Georgia. 

Guidad tur i Capitolium med internkommunikation. Hightech såklart. Tyvärr fotoförbud i senaten och representanthuset.
 


Utanflr House of Sweden och Svenska ambassaden
Fick ytterligare en guidad tur med hightech-utrustning. Sjukt uppskattat med en grym guide, som dessutom visade sig varit nia i världen i tresteg på något VM nånstans. Festligt!
 

FDR Memorial






Lincoln Memorial och Washington Monument. 


Överallt var det Minnesceremonier och veteraner med anledning av att det var Memorial Day Weekend

Korean War Memorial

WWII Memorial


När männen drog till Pentagon (fotoförbud såklart) drog damerna på shopping (såklart).

Anns födelsedag firad på Indisk restaurang 


Vi åkte in en tidig morgon och upplevde National Mall och alla monumenten en gång till men med lite mindre folk och mer värdighet. En mycket härlig upplevelse. 





  


Lunch på officersmässen på Fort Myer, Virginia. Precis vid Arlington cemetary. Hemmabas för The Old Guard. Livgardets motsvarighet ungefär.



Changing of the guards vid den okände soldatens grav på Arlington.






På mottagning med någon av de hundratals generaler som arbetar i Washington. Här med Siso och Shoval från Israel.