torsdag 28 november 2013

IMSO Prep

Tänkte djupdyka lite i vad prepkursen innnebär och vad vi gör där de första fyra veckorna fram till jul. Blir lite mer av ett militärt inlägg men håll till godo.

Till att börja med så är vi alltså 21 elever från Sverige, Norge, Tyskland, Belgien, Kroatien, Israel, Líbanon, Kirgistan, Förenade Arabemiraten, Pakistan, Singapore, Indonesien, Sydkorea, Japan och Surinam - Någon löjtnant, huvuddelen kaptener och även några majorer.

Prepkursen består i huvudsak av att vi genomför "moment A1", som är det första momentet i själva MCCC; anfall i betäckt terräng med skyttekompani. Syftet är att vi ska få bekanta oss lite med Amerikanska reglementen - Field Manuals (FM) och Army Doctrine Publications (ADP) - samt lära oss grunderna i Troop Leading Procedures (TLP) som är bedömmandemallen på kompaninivå. Kursen går ut på att vi genomför TLP på en Bataljonsorder (OPORD) och avslutar med vår egen ordergiving som Kompch mot en av våra instruktörer. Där får vi ett Go eller No Go. oklart vad som händer vid No Go faktiskt, det är knappast troligt att man blir hemskickad.

Minneskort för TLP - saxat ur FM 3-21.10

På detta sätt har vi fördelen att redan ha genomfört A1 innan själva MCCC börjar och kan förhopningsvis ta in själva undervisningen bättre. Vi måste såklart genomföra A1 igen på MCCC. Amerikanska reglementen såsom FM's och ADP's är sjukt osexiga. Jag har haft fördelen(?) att ha jobbat lite med dessa när jag var i Afghanistan och jobbade mycket med Amerikaner men det gör det knappast roligare eller lättare. Ledordet för skrivandet av dessa känns mer som "More is better" än "Less is more". ALLT är fanimej omnämnt och gärna även repeterat från ett Reglemente till ett annat vilket får till följd att ett reglemente såsom FM 3-21.10 The Infantry Rifle Company är en lite nätt samling om sådär en 664 sidor!
Pedagogiskt? Inte direkt. Nödvändigt? Kanske, med tanke på att US Army inte är Svenska Armén och vår kultur och vårt system skiljer sig åt. Hursomhelst så framstår MSR-serien och FörbR som rena rama skönlitteraturen i jämförelse.

En annan viktig del med prepkursen är att försöka lära sig lite om alla miljoner akronymer och förkortningar som används. För alla som tjänstgjort i en multinationell miljö så är nog detta knappast nån nyhet men mängden förkortningar, akronymer och minnesramsor är ändå överväldigande. METT-TC, RIMICCIS, ASCOPE, HOPEW och OAKOC är bara några exempel på listiga och mer eller mindre fastställda minnesramsor från de första tre dagarna. Då har vi bara kommit till steget "Mission Analysis" i TLP! Det blir till att plugga apkunskap en del i början här.

Prepkursen finns ju av en anledning och just nu känns det sjukt bra att få genomföra den innann MCCC. Det är svårt att inte ställa tusen frågor på en lektion då mycket såklart är självklarheter för våra instruktörer, som alla tre just nu är mellan att ha genomfört en MCCC som instruktör och även skall vara instruktörer på just vår MCCC. Mycket kommer troligtvis ge sig efterhand.

ADP 1-02 beskriver alla karttecken m.m. som används här. Bl.a. använder man karttecken för att visa särskilda uppgifter (Tactical Mission Tasks). Stora fördelar och en del nackdelar med detta såklart.

FM 3-21.10 ser ju tom tråkig ut på utsidan. Inget jämfört med innehållet...
För den som är mer intresserad finns samtliga Reglementen från US Army under http://armypubs.army.mil/ 

 Cpt Humphres förklarar med en god portion tålamod Mission Analysis

Redan nu blir det en del egenstudier på kvällstid. Boken i bakgrunden är en populärversion av vissa reglementen, bl.a. ADP 1-02 för att göra arbetet något lättare. 
Fast det kanske är fusk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar